Ντεκουπάζ (Decoupage) σε κουτί

Τι είναι το decoupage και πώς γίνεται…

Το decoupage (Ντεκουπάζ), από τη γαλλικής προέλευσης λέξη découpage, είναι η τέχνη διακόσμησης ενός αντικειμένου κολλώντας επάνω του ριζόχαρτο ή χαρτοπετσέτα ειδική για decoupage


Επιλέγεις το αντικείμενο που θα διακοσμήσεις. Mπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε (ξύλο, ύφασμα, έπιπλο, χαρτόνι, γυαλί, τοίχος, κεραμικό, μέταλλο κτλ). Εάν είσαι αρχάριος στο ντεκουπάζ προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα βασικά (π.χ. ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο) και να επιλέξεις αντικείμενα με ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, ώστε να φαίνεται το αποτέλεσμα καλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάψεις πριν ξεκινήσεις το αντικείμενό σου με αστάρι για decoupage

Βήμα 1

Ξεκινάς επιλέγοντας το μοτίβο που θέλεις να τοποθετήσεις από το χαρτί ή την χαρτοπετσέτα που σου αρέσει.

Βήμα 2:

Το κόβεις προσεκτικά με το ψαλίδι σου. Εάν δουλεύεις με χαρτοπετσέτα θα πρέπει αφού κόψεις το σχέδιο που θέλεις, να ξεχωρίσεις μόνο το πάνω πάνω χαρτί από τα 2-3 φύλλα που έχει η χαρτοπετσέτα.

Βήμα 3

Βάζεις με το πινέλο μικρή ποσότητα κόλλας επάνω στο σημείο που θέλεις να κολλήσει το μοτίβο σου. Με την χαρτοπετσέτα η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ελάχιστη για να μην σου σχιστεί.

Βήμα 4

Τοποθετείς το μοτίβο προσεκτικά επάνω στην κόλλα χωρίς να τσαλακωθεί. Το πατάς ελαφριά με τα δάχτυλά σου για να κολλήσει. Προσοχή να μην έχουν τα δάχτυλά σου ήδη κόλλα επάνω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο ρολάκι αν θέλεις.

Βήμα 5

Με το πινέλο σου και πάλι μικρή ποσότητα κόλλας περνάς το μοτίβο από την πάνω του πλευρά αυτή τη φορά. Δουλεύεις πάντα από το κέντρο του χαρτιού με φορά προς τα έξω, προσέχοντας να μην περάσεις πολλές φορές με το πινέλο πάνω από το ίδιο σημείο. Στόχος είναι να μην δημιουργηθούν ζάρες και φούσκες στο χαρτί όσο το κολλάς. Εάν εφάπτεται τελείως πάνω στην επιφάνεια που θα το τοποθετήσεις, στο τέλος το σχέδιο θα φαίνεται σαν να είναι πραγματικά “τυπωμένο” ή ζωγραφισμένο.

Βήμα 6

Αφού αφήσεις το έργο σου να στεγνώσει καλά το περνάς εάν θέλεις και με μερικά χέρια βερνίκι, αφήνοντας να στεγνώσει κάθε στρώση καλά πριν περάσεις την επόμενη.

Αυτό ήταν! Τώρα ξέρεις πως να κάνεις ντεκουπάζ!

2 thoughts on “Τι είναι το decoupage και πώς γίνεται…

  1. Τσιλαβη Σμαρω says:

    Καλό απόγευμα τυχαία την Κυριακή σας είδα που κανατε life decoupage και μου άρεσε πάρα πολύ η γυάλα Θέλω να αγοράσω τα υλικά και θέλω να γίνω μέλος της ομάδας Το απόγευμα θα σα; τηλεφωνήσω και για να μου πείτε κάθε πότε κάνετε το μάθημα

Comments are closed.